Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
[...] budowa i trwałość szkieletu. Wśród dietetycznych aspektów związanych ze zdrowymi kościami, stawami i chrząstkami najwięcej mówi się o roli podaży wapnia i witaminy D oraz białka. Osoby, które regularnie spożywają zbyt małe ilości tych związków w stosunku do zapotrzebowania często charakteryzują się m.in. niższym BMI oraz wyższym ryzykiem [...]
[...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%.
Potrzeby żywnościowe świata cały czas rosną i cały czas poszukuje się produktów o wartości odżywczej pozwalającej na ekonomiczne i zrównoważone „karmienie” 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, [...]
[...] z dużą ilością węglowodanów. Makaron z zielonego groszku ma ich także całkiem sporo (choć nieco mniej od zwykłego), ale jest to przede wszystkim konkretne źródło roślinnego białka. W 100 g suchego produktu jest go aż 22 g. To bardzo dużo jak na tego typu produkt. Skład Mąka z zielonego groszku 100%. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 [...]
WItam, Mam do sprzedania 10 butelek 1l płynnych białek jaj z "Farma białka" Wszystkie butelki są nowe, nigdy nie otwierane i oryginalnie zapakowane. Termin ważności to 20.08.2017 Cena za 10 butelek to 100 zł + KW (kurier). Możliwy odbiór osobisty na terenie Gdańska. W sklepie SFD koszt 1l to 18 zł + KW. Interesuje mnie sprzedaż całości. W razie [...]
[...] mnie taki wór kosztuje 800zł za 25 kg. Może ktoś z woj. łódzkiego by się razem ze mną złożył ? Pytam z ciekawości, bo tak na prawdę na tak wielkiej ilości mi nie zależy. Znalazłem sklep, w którym sprzedają podobne białko w proszku. Ma jednak 83,5 % białka i jest w opakowaniach 1kg. Gdy chcesz min. 3kg, to płacisz 42zł/kg. Pozdrawiam BURNER
hej ! orientuje się ktoś, czy w polsce można kupić białka jaj ? chodzi mi o takie coś co ma colleman w filmie widziałem takie coś na stronie, ale nie polskiej, gdzie 32oz (900g około) białek kosztuje 11$ nie wie ktoś czy to jest w polsce? jak tak to gdzie i za ile ? pozdro
Tak sobie myślę czy picie białka z jaj byłoby dobrym uzupełnieniem białka w diecie?? Jedno to prawie 11 g białka, 1 g węgli i 0 tłuszczu! Pewnie niezbyt to apetyczne, ale kiedyś słyszałem, że dawniej kulturyści je pili. Czy jest to w jakimś stopniu porównywalne do odżywek białkowych??
Witam, na filmie treningowym Ronniego Colemana można zobaczyć, że do śniadania używa białek jaj z plastikowego pojemnika na którym pisze mniej więcej "Ekologiczne, 100 procentowe białko jaj". Widział ktoś może takie coś do kupienia w Polsce? Jeśli tak to gdzie, i jak długi termin miało do spozycia. Pozdrawiam!
Mam pytanie jezeli chodzi o moja diete. Otoz najwecej bialek do organizmu dostarczam przez jedzenie nialek jaj (jajecznice) wiec zeby mniej wiecej dojsc do maksimum spozywanego bialek na dzien jadam je jakies 30 (bialek samych). slyszalem ze bialko jaj jest najlepiej (notowanym takze) przyswajalnym bialkiem dla ludzikiego organizmu, bardziej niz [...]
Witam Chciałbym usłyszeć wasze propozycje co do przygotowania/przyrządzania białek jaj. Mianowicie czy mieszacie mikserem z płatkami, pijecie surowe, ile żółtek dodajecie, czy w formie omletu/jajecznicy, gotowanie itd itp. ponieważ rozpoczyna się szkoła co za tym idzie musze poprzestawiac posiłki. Białka jaj wchodzą na pierwszy posiłek. I nie mam [...]
Czy 1 jajko i 4 białka jaj zaszkodzily by mi, gdybym je jadl codziennie przez 5 miesiecy?? Czytałem artykuły potwierdzajace, ze jedzac nawet kilka calych jajek dziennie, nic sie nie stanie, no ale przez jaki okres? Do zółtek odnosze sie sceptycznie, nie mam do nich "zaufania", ale chyba jeszcze nikt nie twierdzil ze białka jaj szkodza. Jak to jest [...]
1. ile bananów i białek jaj mozna max zjeść dziennie żeby się nie otłuśić ... 2. intryguje mnie jedna sprawa, wyczytałem że jak będziemy spożywac serwatke białkową a nie będziemy cwiczyć to masa nie pójdzie w miesnie tylko w tłuszcz, tylko serwatka białkowa nie jest kaloryczna, więc jak możemy sie otłuścić ... :-/
W 10 wskazówkach żywieniowych jest napisane że przed treningiem mogę zjeść białka jaj, z czym mogę je zjeść? Bo nie bardzo mi się widzi jedzenie tych białek bez niczego. Ale tak żeby te dodatki do tego posiłku też mieściły się w tych zaleceniach i żeby były węglowodanami prostymi albo łatwo przyswajalnym białkiem. Trochę zamotane ale mam nadzieje [...]
Kupiłem sobie za dużo, a data jest do 30stycznia. Chciałbym oddać po tej samej cenie co kupiłem w hurtowni czyli 1l karton - 12,80zł. Ktoś chętny z Krakowa ? /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/8e6c50c7c81f41bf8d9c113383d28743.jpg
Cześć. Czytałem ostatnio sporo artykułów na temat diety na masę. W wielu pisano o spożywaniu samych białek jaj. I tu mam do was pytanie- jak jeść białko jaj? Na surowo czy po ugotowaniu? I co zrobić z żółtkiem? Głupio tak po prostu wywalić... Nie mam kasy jak lodu i nie chcę marnować żarcia.
Siema! Na pewnej stronie ktoś wrzucił temat odnośnie Albuminy Białka Jaj z firmy OVOVITA za ok 100zł można sobie zapodać 2kg tej "odżywki" czy ktoś z Was ma coś do powiedzenia na ten temat? Ktoś testował? Myślałem czy sobie nie zrobić mixa z innym białkiem.
Witajcie, mam odżywkę, białko jaj z myprotein smak natural, do picia z mlekiem czy wodą taki sobie, ale ja wykorzystuję ok 60 g tego białka do upieczenia placka na patelni (razowa mąka, płatki owsiane, orzechy nasiona lnu, jogurt itp.) tak jak piecze się omlet, i pytanie brzmi czy w trakcie pieczenia ok. 25-30 min temperatura ma negatywny wpływ [...]